GroenLinks, ChristenUnie, D66 en PvdA vormen coalitie in Groningen

Volgens informateur Ineke van Gent moet de nieuwe coalitie in de Gemeente Groningen bestaan uit GroenLinks, ChristenUnie, D66 en PvdA. De partijen vinden elkaar op een socialer en groener programma. Ze kunnen er snel uit komen volgens Van Gent en dat is van belang vanwege de korte periode dat dit college er zit. Het college wordt ook groter, de informateur stelt voor zeven wethouders te benoemen.

Dat betekent dat ook de SP niet meer meedoet met de coalitiebesprekingen. Maandag liet VVD-lijsttrekker Joost van Keulen al weten dat de VVD geen deel zal uitmaken van een nieuw college van B&W. Glimina Chakor , lijsttrekker van GroenLinks liet na de verkiezingen weten een college over links te willen maar met de SP lijkt het verschil nu te groot te zijn. “GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie vormen een goede inhoudelijke en persoonlijke basis voor een werkbaar en voortvarend college. Een links en groen college die samen aan de slag willen voor een duurzame en sociale gemeente waar het goed toeven is voor dorpelingen en stadjers,” schrift Van Gent in haar rapport.

De SP viel af omdat de partij veel kritiek had op de huidige partijen en er was twijfel of deze oppositiepartij de bestuurlijke verantwoordelijkheden wel aankon. De VVD viel af omdat de partij niet progressief en duurzaam genoeg zou zijn.

De VVD en de Partij voor de Dieren komen eventueel toch in aanmerking  mochten de huidige partijen er niet uitkomen.

Met deze formatie heeft het college een meerderheid van 25 zetels in handen.