“Verhoogd risico op instorten bij 11.000 panden”

In onze provincie lopen ruim 11.000 panden een verhoogd risico om in te storten bij zwaardere aardbevingen. Dit blijkt uit het plan van aanpak dat de Nationaal Coördinator Groningen donderdag bekendmaakte.

De meeste van die panden liggen in Appingedam, Delfzijl en Groningen, inclusief Ten Boer. De panden moeten worden verstevigd, te beginnen met 3.000 panden die het meeste risico lopen. Het plan van aanpak is niet ondertekend door de Groningse bestuurders en belangenorganisaties. Die vinden dat het plan eenzijdig aan hen is opgelegd.

De diverse dorpen weten nu waar ze aan toe zijn, maar huiseigenaren zelf hebben nog niet gehoord of hun huis in aanmerking komt voor versterking. De versterking moet binnen zeven jaar voltooid zijn.

De gaswinning wordt de komende jaren gefaseerd afgebouwd. Dat kan volgens minister Wiebes niet sneller omdat anders de leveringszekerheid in gevaar komt. Het doel van de versterking is dat Groningers in het aardbevingsgebied zo spoedig mogelijk veilig kunnen wonen. De bewoner staat in deze aanpak centraal en voor hem moet duidelijk zijn wat hij kan verwachten, aldus de Nationaal Coördinator.