Liveblog: Groningen naar de stembus voor gemeenteraadsverkiezingen (gesloten)

nieuws
Foto Andor Heij

Inwoners van de nieuwe gemeente Groningen gaan woensdag naar de stembus om de gemeenteraad samen te stellen. In dit blog houden we je de hele dag zoveel mogelijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, opkomstcijfers en exit polls.

Uiteraard zijn we ook nieuwsgierig hoe jij de verkiezingen beleeft. Je verhalen, anekdotes en foto’s zijn welkom via de mail, Twitter en onze Facebook-pagina.

21.07 uur
Met het sluiten van de stembureaus wordt ook dit live-blog gesloten. Voor alle verkiezingsuitslagen en eerste reacties van politieke partijen kunt u terecht op deze pagina die de rest van de avond en nacht up to date wordt gehouden.

21.02 uur
De opkomst bij deze herindelingsverkiezing is 44,1 procent. Dit is fors lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 toen 54,4% van de mensen stemden. In totaal hebben 83.788 stemgerechtigden hun stem uitgebracht. In de stembureaus was het tussen 17.00 en 20.00 uur het drukt. Het piekmoment lag rond 17.30 uur toen de meeste stemmen werden geregistreerd.

21.00 uur
Op dit moment sluiten de stembureaus hun deuren en kunnen de stembureaumedewerkers onder leiding van de voorzitter beginnen met tellen.

20.43 uur
“Gewoon omdat het nog een keertje kan”. Rosita van Gijlswijk (SP) laat op haar Facebook-pagina een foto zien waaruit blijkt dat verschillende mensen op haar gestemd hebben. Rosita gaat de gemeenteraad verlaten en dient bij deze verkiezingen als lijstduwer. “Bedankt voor jouw inzet”, laat een stemmer weten. “Ik vind dat dat best wel eens gezegd mag worden”.

20.33 uur
Het opkomstpercentage ligt om 20.30 uur op 43,0%. Dat laat de gemeente Groningen weten. Op dit moment hebben 81.875 mensen in Groningen, Haren en Ten Boer hun stem uitgebracht. Stemmen kan nog tot 21.00 uur. Vrijwel direct na 21.00 uur volgt de eerste exit-poll.

20.26 uur
Mooie verhalen zijn er ook op deze dag. Op de foto zie je de tweeling Jessica en Jennifer uit de wijk Binnenstad-Oost. Ze zijn net achttien jaar geworden en mochten woensdag voor het eerst naar het stembureau. Omdat ze het een beetje spannend vonden ging een buurman mee voor wat begeleiding. Op wie ze gestemd hebben? “Op 100% Groningen”, vertellen de dames. “Dat is de partij die qua standpunten het dichtst bij ons staat.”

20.16 uur
Een stemfie mag uiteraard niet ontbreken op deze verkiezingsdag. Erwin Krol (PvdA) maakte er eentje in een stembureau in Stad. Op wie hij stemde? Juist, op zichzelf.

19.50 uur
Met nog ruim een uur te gaan tot het sluiten van de stembureaus ligt het opkomstpercentage op dit moment op 40,5%.

19.00 uur
Met nog twee uur te gaan is de opkomst 36.3%. Als er nu, in de laatste twee uur, nog zo’n 10.000 mensen gaan stemmen komt de opkomst uit op zo’n veertig procent. De piek is geweest rond vijf uur, tussen 17.00 en 18.00 uur stemden ongeveer 9300 mensen.

17.05 uur
OOG Tv bezocht woensdag drie stembureaus en peilde onder de stemgerechtigden de meningen.

16.56 uur
Burgemeester Pieter van Veen van Haren maakt zich zorgen over het opkomstcijfer. “In Haren kennen we van oudsher een hoog opkomstcijfer. Deze verkiezingen zijn niet door iedereen gewild, wat wellicht effect heeft op het opkomstgedrag. Toch zou ik iedereen willen oproepen om te gaan stemmen. Juist vandaag bij deze herindelingsverkiezingen.”

16.30 uur

Om 16.30 uur had 24,6 procent van de inwoners van Groningen, Haren en Ten Boer gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden ging het om 31,1 procent. Uiteindelijk ging toen 54,2 procent van de Groningers naar de stembus.

Tot nu toe hebben bijna 47 duizend mensen in de nieuwe gemeente hun stem uitgebracht. De stembureaus sluiten om 21.00 uur.

16.00 uur

Burgemeester Peter den Oudsten bracht vanochtend zijn stem uit. Hij heeft zorgen, net als de lijstrekkers , over de opkomst.

15.15 uur

Om 15.15 uur had 20 procent van de Groningers gestemd. Dat is ruim 4 procent minder dan vier jaar geleden. Toen kwam het opkomstpercentage uiteindelijk uit op 54,2 procent.

Vooral woensdagochtend kwamen er opvallend weinig mensen naar de stembureaus. Het verschil met vier jaar geleden werd langzamerhand kleiner.

14.50 uur

Om 14.30 uur hadden bijna 300 mensen hun stem uitgebracht op het stembureau in de Puddingfabriek. Volgens de voorzitter van het bureau is dat een stuk minder dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen het aantal rond de 700 lag.

14.00 uur

Om 14.00 uur had bijna 16 procent van de Groningers hun stem uitgebracht. Dat is nog altijd veel minder dan vier jaar geleden, toen 21 procent naar de stembus was gegaan. Het tijdstip van 14.00 uur is precies halverwege de openingstijd van de stembureaus. Die sluiten om 21.00 uur. Het opkomstpercentage valt tegen; toch brengen tot nu toe ieder uur steeds meer mensen hun stem uit. Onze voorzichtige prognose blijft: een opkomst van 40 procent, maar er is hoop op meer.

12.40 uur
Om 12.20 uur hebben 29 stemgerechtigden een stem uitgebracht op het stembureau in Sint Annen.  De voorzitter van het bureau laat weten dat er geregeld problemen zijn met de verbinding van het systeem dat controleert of iemand mag stemmen. Verschillende stemgerechtigden moeten daarom soms minutenlang wachten tot ze hun stem kunnen uitbrengen.

11.45 uur

Om 11.30 uur had 8,2 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Het gaat om 15.600 mensen uit Groningen, Haren en Ten Boer. De opkomst is een stuk lager dan vier jaar geleden. Rond die tijd had 12,8 procent van de Groningers gestemd. Als die trend doorzet, ligt een opkomst van 40 procent in de lijn der verwachting.

11.07 uur
Inmiddels heeft 7,2 van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Volgens de gemeente gaat het om 13.562 uitgebrachte stemmen. De opkomst lijkt lager dan vier jaar geleden. Toen lag de opkomst om 11.30 uur op 12,8 procent.

11.00 uur
De landelijke media heeft ook flink wat belangstelling voor de herindelingsverkiezingen. Fractievoorzitter Carine Bloemhoff stemde in de wijk Paddepoel en werd daarbij geïnterviewd door BNR Nieuwsradio.

10.36 uur
Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) heeft ook zijn stem uitgebracht. Dit deed hij in het gebouw van het University College Groningen aan de Hoendiepskade. De rest van de dag brengt de burgemeester een bezoek aan tal van stembureaus in de nieuwe gemeente. Vanaf 1 januari is Den Oudsten waarnemend burgemeester van de nieuwe herindelingsgemeente.

10.35 uur
Ondanks een opkomst van 5,5 procent op dit moment is het op sommige stembureaus behoorlijk rustig. Hiddo Zuiderweg is voorzitter van het stembureau op het Stadhuis en hij meldt dat er tot nu toe een erg lage opkomst is.

10.28 uur
Ook fractievoorzitters van verschillende politieke partijen hebben inmiddels hun stem uitgebracht. Joost van Keulen (VVD) was in de nacht van dinsdag op woensdag één van de eersten die het stembiljet in de bus stopte in het Student Hotel. Op die locatie stemde ook Marjet Woldhuis van 100% Groningen.

10.16 uur
Waar moet je als supporter van FC Groningen op stemmen? Die vraag hield de supportersvereniging van de FC bezig. De vereniging legde de partijen die zich verkiesbaar hebben gesteld verschillende vragen voor die voor fans van belang zijn. Het gaat om diverse vragen als het fietsbeleid en hoe men denkt over het openbaar vervoer op wedstrijddagen. De vragen en de antwoorden zijn op deze pagina te vinden.

10.06 uur
Mensen die nog twijfelen over waar ze op moeten stemmen kunnen de Stemwijzer invullen. Daar wijst de gemeente Groningen woensdagochtend de stemgerechtigden op.

09.59 uur
Uit de tussentijdse opkomstcijfers blijkt dat rond 10.00 uur ongeveer 4,4 procent van de stemgerechtigden gestemd heeft. Volgens de gemeente hebben 8.372 mensen inmiddels de gang naar het stembureau gemaakt.

09.37 uur
Behalve in Groningen, Haren en Ten Boer wordt er woensdag nog in 34 andere gemeenten in het land gestemd. In het Noorden gaan ook de inwoners van Marum, Leek, Zuidhorn en Grootegast naar het stembureau voor de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier. Bedum, de Marne, Eemsmond en Winsum (Gn) gaan samen verder als Het Hogeland. Daarnaast vinden er herindelingsverkiezingen plaats in Friesland, Utrecht, Limburg en Noord- en Zuid-Holland.

09.10 uur
Inmiddels hebben 3.800 mensen hun stem uitgebracht, wat neer komt op zo’n twee procent van het aantal stemgerechtigden. Dat laat de gemeente Groningen weten. Wil je onafhankelijk van dit blog op de hoogte blijven van de opkomstcijfers? Dan kun je terecht op deze pagina van de gemeente.

08.58 uur
Om klokslag 07.30 uur zijn 156 stembureaus open gegaan. Acht stembureaus bevinden zich in de gemeente Ten Boer, vijftien in de gemeente Haren en de overige 131 in Groningen. Kijk voor alle adressen op deze pagina. In totaal mogen rond de 190.000 mensen hun stem uitbrengen. Zij zijn volgens de basisadministratie van de gemeente stemgerechtigd.

08.45 uur
Op deze dag mogen ook mensen stemmen die nog nooit eerder hebben gestemd. Dat geldt bijvoorbeeld voor Liefke en Thijs. Broer en zus stonden woensdagochtend om 07.30 uur in het stembureau 006 in de Butjesstraat. Die locatie was bewust gekozen want hun vader is daar één van de leden van het stembureau.

07.34 uur:
De stembureaus in de nieuwe gemeente Groningen zijn om 07.30 uur open gegaan. Tot woensdagavond 21.00 uur kan er gestemd worden. Om te kunnen stemmen moet je je stempas en een identiteitskaart bij je hebben.

05.54 uur:
Wethouder Joost van Keulen (VVD) was even na 00.00 uur  een van de eersten die een stem uitbracht in het stembureau in jet Student Hotel:

05.49 uur:
De verkiezingen die woensdag in Groningen, Haren en Ten Boer gehouden worden zijn zogenaamde herindelingsverkiezingen. Straks op 1 januari worden deze drie gemeenten formeel opgeheven en gaan ze samen verder onder de naam ‘Groningen’. Met het stemmen woensdag stellen we de nieuwe gemeenteraad samen. Die telt straks 45 raadszetels. De nieuwe raad wordt op 2 januari geïnstalleerd. Na de verkiezingsuitslag gaan de partijen in onderhandeling om tot een coalitie te komen. De partij die de meeste stemmen haalt neemt hierin het voortouw.

05.14 uur:
Aan de gemeenteraadsverkiezingen doen dertien partijen mee. Stemgerechtigden die nog twijfel kunnen hieronder het verkiezingsdebat terugkijken dat OOG Tv samen met het Dagblad van het Noorden en het  Groninger Forum presenteerde.

00.01 uur:
Het eerste stembureau in de stad is om middernacht open gegaan. In het Student Hotel kunnen mensen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Deel dit artikel:
Adverteren?