Met website strijden tegen veel te hoge huurprijzen

Met het invullen van een aantal gegevens controleren of je ook teveel huur betaalt. Dat is het principe van de website betaalikteveelhuur.nl van de ondernemers Douwe Hooijenga en Julian Hessels.

Uit gegevens blijkt dat zeventig procent van de studenten teveel huur betaalt. Actie ondernemen doet bijna niemand omdat het teveel moeite kost of omdat de drempel te hoog is. Vorig jaar besloten Hessels en Hooijenga om een website op te zetten waarmee je met een tool kunt berekenen of een verhuurder ook teveel geld in rekening brengt. “Je vult de lengte- en breedtematen in, je voert de kale huurprijs in en je geeft aan of je je sanitair deelt”, legt Hooijenga uit. “Vervolgens wordt duidelijk of de prijs die jij betaalt conform de marktprijs is.”

Volgens de ondernemers spelen de problemen vooral in de grote studentensteden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen. “Helder op mijn netvlies staat een casus in Amsterdam van vier jongens in een studentenhuis. Ieder heeft een kamertje van tien vierkante meter, waarbij sanitair gedeeld moet worden en schimmel zich rijkelijk door het pand heeft verspreid. In totaal betaalden ze 2.200 euro per maand aan huur. Absurd.”

Als huurders de gegevens op de website invoeren worden ook hun contactgegevens gevraagd. “Wij maken dan een afspraak met ze om een definitieve berekening te maken. Mocht dan blijken dat de huurprijs te hoog is dan stapt men naar de huurcommissie waarbij men ondersteund wordt door twee advocaten. “Zulke zaken win je eigenlijk altijd omdat de wet heel duidelijk is.”

Meer informatie is te vinden op de website betaalikteveelhuur.nl.

Deel dit artikel:

  1. De Huurcommissie berekent zelf of de huur te hoog is. Een advocaat schakel je pas in als de verhuurder de Huurcommissie-uitspraak links laat liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *