Maatjes voor jonge nieuwkomers

nieuws

De stichting Solidair Groningen & Drenthe gaat jonge nieuwkomers koppelen aan studenten of vrijwilligers (‘maatjes’), om de integratie te bevorderen. Provincie en gemeente Groningen dragen ruim 35.000 euro subsidie bij.

Het project heet New@Home en is bedoeld voor 120 nieuwkomers van 12 tot 18 jaar oud, die naar een Internationale Schakelklas (ISK) gaan, waar ze de Nederlandse taal leren en geholpen worden bij de inburgering. Het project duurt drie jaar en elk schooljaar doen er 40 leerlingen mee.

Het maatje is een vrijwilliger of student van 18 tot 30 jaar oud, iemand die voor betreft de belevingswereld aansluiting kan hebben met een jonge nieuwkomer. Het gaat om vrijwilligers of stagiaires van het Alfacollege, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen, van opleidingen op het gebied van zorg, sociaal maatschappelijk werk of orthopedagogiek. Samen met de nieuwkomers bepalen ze welke activiteiten ze gaan doen. Verder kijken de studenten naar de thuissituatie en vrijetijdsbesteding en proberen ze met de nieuwkomers een bezoek te brengen aan een buurthuis of vereniging.