Student ontwikkelt supersnelle 5g-drone

Supersnel gegevens vanuit de lucht naar de grond halen. Wilco Stollenga, student Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool heeft hiervoor met zijn bedrijf Agrifly een drone ontwikkelt om boeren te helpen.

De drone vliegt over akkers en maakt hierbij honderden foto’s. Die foto’s worden vervolgens verwerkt tot een kaart waarop een boer precies kan zien hoe het er met zijn land voor staat. Wilco test zijn creatie momenteel bij het 5g-laboratorium van 5Groningen, onderdeel van de Economic Board Groningen (EBG). De EBG is in het leven geroepen om economische groei in de regio stimuleren en de organisatie ondersteunt de student dan ook bij dit project.

Momenteel moet Wilco zijn foto’s nog via een USB-stick overzetten en verwerken, omdat het huidige 4g-netwerk niet snel genoeg is. Dit proces van verwerken kan uren duren. Met een snelle 5g-verbinding kunnen boeren in de toekomst al binnen een kwartier resultaat zien en direct inspelen op de staat van de gewassen.