Ruim tweeduizend kilometer fietsen naar Helsinki voor goede doel

Zes fietsers zijn dinsdagochtend vanaf de Grote Markt vertrokken voor een fietstocht naar Helsinki. Met de fietstocht willen ze geld inzamelen voor Heart to Handle.

“Heart to Handle is opgericht door mijn zus”, vertelt Daphne Koolen. “Een aantal jaren geleden overleed onze vader aan een hartziekte. Dit gebeurde terwijl hij niet wist dat hij ziek was. Dat heeft ons gefrustreerd en daarom besloten we om iets te doen. Eerder werd er naar Barcelona en Rome gefietst om daarmee geld in te zamelen waarmee onderzoek gedaan kan worden naar hart- en vaatziekten. Dit jaar ondersteunen we een onderzoek van het UMCG.”

“Onderzoek is zo belangrijk”
Pim van der Harst is hoogleraar interventie Cardiologie op het UMCG en hij bestiert het project waarvoor gefietst wordt. “In ons land zijn er verschillende bevolkingsonderzoeken, terwijl dat er nog niet is voor hart- en vaatziekten terwijl dit zo belangrijk is. Mijn bedoeling is dan ook om kostenefficiënt te kunnen screenen op slagaderverkalking.”

Over drie weken moet het zestal in Helsinki arriveren. Doelstelling is om 25.000 euro op te halen. Meer informatie is te vinden op de website van Heart to Handle.