Wiebes verantwoordelijk voor chaos

nieuws

Geachte heer Wiebes, U bent verantwoordelijk voor de chaotische situatie die is ontstaan na het vertrek van Hans Alders. Dat schrijven de gemeentes en de provincie vrijdagmiddag in een brandbrief aan de minister.

‘De NAM is weer helemaal terug in het proces, terwijl die op afstand gezet zou worden. De NAM maakt bijvoorbeeld een risico inventarisatie, de versterking van woningen in o.a. Appingedam Delfzijl en Loppersum wordt opgeschort, ondanks een kabinetsbesluit en afspraken. Een objectgerichte inspectie en aanpak wordt geïntroduceerd en leidend. Bestaande inspectieronden worden ingekort. Huidige versterkingsadviezen worden, vooruitlopend op de adviezen van de Mijnraad nu al gekwalificeerd als achterhaald. De afspraken van de Secretaris-Generaal van EZK gaan buiten het formele en met elkaar afgesproken besluitvormingsproces om.’

‘Al deze maatregelen zijn eenzijdig door u afgekondigd. Dit verhoudt zich noch met de inhoudelijke afspraken, noch met de tussen ons afgesproken besluitvormingsprocedures. Dit alles schaadt twee belangrijke doelen waar we samen aan werken: veiligheid en vertrouwen. Wij achten u daarvoor in hoge mate verantwoordelijk.  De sleutel om weer in gesprek met de regio te komen ligt bij u. Om te beginnen met het terugdraaien van de eenzijdig afgekondigde maatregelen. Daarnaast eisen wij een betekenisvolle positie van de regio in de besluitvorming in het dossier Groningen,’ aldus de Groningse bestuurders in de brief.