“Waardedaling woningen gemiddeld 9,3 procent”

nieuws

Woningen in het aardbevingsgebied van Groningen zijn tot 2015 gemiddeld 9,3 procent in waarde gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Paul Elhorst van de RUG.

Ze analyseerden data van alle verkochte woningen in het noorden over de periode 1993 – 2014. Ze gingen per woning na hoeveel grondtrillingen de woningen ondergingen tot het moment van de verloop. Woningen die de meeste grondtrillingen ondergingen daalden tot 27 procent in waarde.

Het door de onderzoekers vastgestelde aardbevingsgebied blijkt veel groter dan het gebied dat door de overheid was vastgesteld. Niet alleen de meeste Groninger gemeenten vallen er onder, maar ook drie gemeenten in Drenthe. Ook in de stad Groningen is sprake van waardedaling door aardbevingen.