Vluchtelingenverhaal op Groninger grachten

Ter ere van het 30-jarige bestaan van vluchtelingenorganisatie Inlia werden dit weekeind verschillende vaartochtjes gehouden op een boot waarop 282 vluchtelingen de oversteek van Afrika naar Lampedusa maakten. 

De boot maakte de oversteek in 2013. Toen werden nog stevige vissersbootjes gebruikt voor de overtocht. Op de boot werd door storytellers Tommy Izariv verschillende verhalen verteld over hoe hij het heeft ervaren om vluchteling te zijn. Dat vond hij belangrijk om te doen, om stereotypering tegen te gaan. “Alsjeblieft, laten we samenkomen en met elkaar praten”, is zijn boodschap. “Heb liefde en hoop. Dan komt alles goed.”

Inlia hield vanwege het jubileum nog meer activiteiten, waaronder een expositie en gezamenlijke maaltijden.”Dat doen we om aandacht te vestigen op de vluchtelingenproblematiek en om het feit dat we ze moeten helpen, dat hulp belangrijk is.” Vertelt Marijn van der Zaag van Inlia. “Dat er gelukkig genoeg mensen zijn die dat realiseren en dat we hun verhaal kunnen horen. Ik denk dat dit weekeind heel mooi is, omdat het veel informatie en verhalen geeft. Ik hoop dat het weekeind daaraan bijdraagt. Dat is wat wij nu kunnen doen.”