Shell en Exxonmobil staan garant voor NAM en zien af van claim

nieuws

Shell en Exxonmobil gaan geen claim indienen voor het gas dat na beëindiging van de winning achterblijft in de grond. Ook staan zij garant voor de financiële rol van de NAM omtrent aardbevingsschade en versterking van gebouwen. Daarnaast levert de NAM een bijdrage van 500 miljoen euro voor de versterking van de economie en leefbaarheid in de regio. Het kabinet maakt ook een half miljard vrij, waardoor er in totaal een miljard euro beschikbaar wordt gesteld. Dat heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat afgesproken met Shell en Exxonmobil. 

Naar schatting blijft er na de beëindiging van de gaswinning ongeveer 450 miljard m3 gas in de grond zitten, met een waarde van zo’n 70 miljard euro. In het akkoord is afgesproken dat zowel de NAM, Shell en Exxonmobil daar geen claim voor zullen indienen. Verder zorgen Shell en Exxonmobil ervoor dat NAM over voldoende financiële middelen beschikt, waardoor de NAM haar verplichtingen te allen tijde kan nakomen.

In ruil daarvoor krijgen de bedrijven nu 27 procent van de inkomsten van de gaswinning. Het rijk kreeg tot nu toe 90 procent van de opbrengst uit de gaswinning, Shell en Exxonmobil kregen 10 procent. Omdat de inkomsten uit de gaswinning de komende jaren zullen dalen en de kosten voor schadeafhandeling en versterking hoog zijn, krijgen Shell en Exxonmobil nu bijna 3 keer zoveel.

 

Deel dit artikel:

 1. 1 miljard…. Dat is het bedrag dat Max van den Berg ooit noemde en waarover Rehwinkel zei dat dat niet verstandig was omdat het wel eens meer kon gaan kosten. Experts voorspelden wel bedragen tot 50 miljard. Alders kwam tot 8 miljard.

  https://www.ftm.nl/artikelen/wiebes-kan-versterken-groningen-niet-betalen?share=1

  Die één miljard is een pleistertje op de wonde, er vanuit gaand dat de aardbevingen veel minder zullen worden door het einde van de winning. Het maakt ook duidelijk dat Wiebes niet beter is dan Kamp. Er is een som gemaakt en veruit de goedkoopste optie was stoppen met winnen om draconische versterkingsoperaties te voorkomen.

 2. 500 miljoen euro is peanuts voor Shell en Exxon, die lui lachen zich helemaal ziek. Met deze regeling zijn de kosten wederom voor de belastingbetaler. Oftewel u en ik. Nadat Rutte en co de dividendbelasting (1,4 MILJARD EURO, ELK JAAR WEER!!!) al hebben afgeschaft……. Als Rutte en Wiebes c.s. de politiek t.z.t. verlaten, wacht hen een mooie topfunctie bij Shell of Exxon. Wedden?
  Ik tank al tijden niet meer bij Shell of Esso, het wordt tijd dat alle automobilisten dat ook gaan doen. Hun portemonnee is het enige waar deze gangsters gevoelig voor zijn.

 3. Zijn die gascontracten steeds aangepast? Want er kwam uit onderzoek steeds weer naar boven dat er meer gas zat dan verwacht. Welke sukkel heeft het contract gemaakt dat er geen 1 regeltje bijzit dat bij eventueel gevaar er gestopt kan worden, zonder vergoeding. Wat een stelletje oenen had men anders toen al in de politiek. Ik denk dat het wel tijd is dat alle contracten boven tafel komen en bestudeerd gaan worden door onafhankelijke rechters. Want de Nederlandse overheid en belastingdienst lopen wat te vaak onder de tafel handjeklap te spelen met Shell. Wie zegt mij dat die vergoeding die ze nu krijgen niet gewoon is gegeven ondat ze de dividendbelasting toch niet gaan afschaffen? Of dat ze die miljarden aan Shell geven ter compensatie van een duistere belastingconstructie die ook al illegaal schijnt te zijn.

  Vertrouw die overheid en Shell maar niet, ze houden zoveel mogelijk onder de pet met allerlei excuses. En de lokale volksvertegenwoordiging die niet gebonden is aan Den Haag zal worden weggelachen, als die al in staat zijn kritische vragen te stellen. Want wie wil nou geloven dat er meer geheime deals zijn met Shell, dat zal Rutte of andere minister altijd blijven ontkennen. Maar de praktijk is vele malen anders gebleken.

 4. kortom, Shell wordt gecompenseerd nadat ze eerst tientallen jaren miljarden hebben verdient. De Groninger wordt afgescheept.

 5. En wat zou het uitmaken of de NAM zelfs failliet gaat. Die partij is er alleen tussen gezet om politici te beschermen en in de luwte te houden. Want of de compensatie nu via NAM of het torentje komt, het zal iedereen worst weten. Liever meteen aankloppen in Den Haag, met NAM hebben we niets te maken. Het is de overheid die ons in gevaar brengt en Groningen heeft verkocht aan Shell en de aandeelhouders. En de overheid heeft er nog vele malen meer aan overgehouden dan Shell/Nam. Dat ze dat vervolgens vrolijk hebben uitgedeeld in 50 jaar zodat er niets meer van over is, is weer een ander verhaal.

 6. Daarvoor moet je bij Joseph Luns en zijn kabinetsleden uit die periode zijn. Die hebben destijds het aardgas tegen schijtprijzen verkocht.
  Shell en Exxon Mobile boycotten door ergens anders te gaan tanken zoals hierboven geopperd zet geen zoden aan de dijk, daar lachen beide aandelhouders om. Benzine en andere autogerelateerde brandstoffen maken maar een klein deel uit van de winsten van deze bedrijven.
  Wiebes kun je dit wel kwalijk willen nemen, maar ook deze man mag/moet, net als Kamp destijds, enkel de boodschap verkondigen. Denk ook niet dat wij als inwoners van dit gebied bij Shell of Exxon Mobile moeten zijn, maar bij hen welke de geleden en nog te lijden schade zullen moeten gaan vergoeden, als deze al vergeod gaat worden en dat is onze overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *