Provincie en gemeenten gaan voormalige vuilstort Woltersum opruimen

Vanaf 2019 gaan de provincie en de gemeenten Groningen en Ten Boer de voormalige vuilstort in Woltersum saneren. Vanuit deze stortplaats aan de Bouwerschapweg lekt elfduizend ton chemisch afval langzaam in het grondwater.

De samenwerkende gemeenten en de provincie stellen dat ze ‘vanwege de maatschappelijke zorgen, het milieu en de komende herindeling gezamenlijk geld op tafel leggen om de voormalige vuilstort op te ruimen.’ De kosten hiervoor worden geraamd op circa 7,8 miljoen euro.

De vuilstort, een voormalig openluchtzwembad, was vanaf halverwege de jaren zestig in gebruik als stortplaats voor huisvuil, bedrijfsafval en chemisch afval. In totaal gaat het om zo’n 20.000 kilo verontreinigd bodem- en stortmateriaal, waarvan 11.000 kilo chemisch afval. Begin jaren tachtig is deze voorzien waterdichte afdeklaag en een drainagesysteem.

Uit een onderzoek uit 2012  bleek al dat er stoffen uit de vuilstort lekken via het grondwater. Het afgraven van de stortplaats en het afvoeren van het chemisch afval vindt op z’n vroegst plaats in 2019.

Deel dit artikel: