Overleg Wiebes met aardbevingsgebied vastgelopen

Het overleg van minister Wiebes met de provincie Groningen en de aardbevingsgemeenten over de versterking van woningen is vastgelopen. “We hebben het gesprek met de minister opgeschort,” aldus commissaris van de koning René Paas dinsdag.

Wiebes en de regio zijn het niet eens over het versterken van een kleine 1600 woningen in Delfzijl, Appingedam, Ten Boer en Overschild. De regio vindt dat deze woningen snel aangepakt moeten worden. Wiebes wil eerst een onderzoek afwachten. Hij verwacht dat het veiliger wordt in Groningen als de gasproductie wordt afgebouwd. De uitkomsten van dat onderzoek worden eind juni bekendgemaakt.

De regio wil dat de bewoners van het aardbevingsgebied duidelijkheid krijgen en dat gemaakte afspraken worden nagekomen. “Je kunt niet meer terug. Dat is voor ons een breekpunt,” aldus Paas. Volgens de regio is uitstel van de versterkingsaanpak schadelijk voor het vertrouwen. De provincie en de tien betrokken gemeenten gaan in spoedoverleg om te zien hoe het nu verder moet.