DNA-dragerschapstest bij Groningse huisartsen

nieuws
foto: CIMMYT / Flickr.com

Stellen met een kinderwens kunnen vanaf half mei terecht bij twee huisartsenpraktijken in de stad voor een DNA-dragerschapstest. Ook vier andere praktijken in Noord-Nederland gaan deze test aanbieden. Die maakt het voor stellen mogelijk om al vóór de zwangerschap te laten onderzoeken of er een verhoogde kans is op het krijgen van een ernstig ziek kind.

Het UMCG biedt deze test aan naar aanleiding van een onderzoek dat het in 2016 deed bij dertien huisartsenpraktijken in Noord-Nederland. In de stad Groningen kan een dergelijke test nu uitgevoerd worden bij de Hunzepraktijk en Huisartsenpraktijk Wijbenga. De test kost 950 euro per stel en wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering. De test kan ook uitgevoerd worden als het stel geen patiënt van de huisarts is.

De DNA-dragerschapstest onderzoekt dragerschap van 70 ernstige erfelijke ziektes. In 2016 heeft het UMCG onderzoek gedaan naar het aanbieden van de test. De conclusies van dat onderzoek worden dit najaar gepresenteerd.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *