De Ploeg laat robuust en kleurrijk Groningen zien

Het Groninger Museum opende vrijdag een grote overzichtstentoonstelling vanwege het honderdjarig bestaan van avant-garde kunstkring De Ploeg. Jonge Groninger kunstenaars richtten in 1918 de alternatieve kunstbeweging op in reactie op een lokale expositie waar zij niet voor waren uitgenodigd. Nu hangen juist deze kunstenaars: Jan Altink, Johan Dijkstra en Jan Wiegers in het Groninger Museum.

Kleurrijke Groninger landschappen, stadsgezichten en expressieve portretten uit de eerste tien jaar van De Ploeg worden getoond naast werken van Vincent van Gogh, Hendrik Willem Mesdag en andere invloedrijke namen uit die tijd. Met deze tentoonstelling hoopt Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, mensen op een nieuwe manier naar Groningen te laten kijken: ”Dankzij de schilders van De Ploeg leren we het Groninger landschap weer waarderen.”

Naar aanleiding van het jubileum vinden de komende maanden verschillende activiteiten plaats. De overzichtstentoonstelling opent zaterdag 26 mei haar deuren voor het publiek en is tot zondag 4 november te bezoeken.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *