Nieuwe poolexpeditie RUG in 2020

De Groningse poolonderzoeker Maarten Loonen en zijn collega’s van de RUG zijn druk bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe poolexpeditie. Die moet plaatsvinden in 2020.

Het doel is, de veranderingen vast te leggen die zich hebben voorgedaan sinds de expeditie van 2015. Loonen maakt zich grote zorgen over de effecten van de klimaatverandering. Bij zijn vorige bezoek aan Spitsbergen was de temperatuur veel hoger dan normaal. De bodem die daar sinds mensenheugenis bevroren was, ontdooit. De laatste jaren bleven de temperaturen daar ver boven normaal. Dat gaat volgens de onderzoekers ook invloed hebben op het klimaat in Nederland en de rest van de wereld.

Diverse wetenschappers gaan mee, aangevuld met toeristen. Beide kunnen zich aanmelden via de website seespits@gmail.com.