Forse celstraffen voor fraude met DigiD

nieuws
foto: mystic_mabel / Flickr.com

De rechtbank heeft een 58-jarige voormalige belastingdienstambtenaar uit Westerlee veroordeeld tot 2,5 jaar cel, voor DigiD-fraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

De man zou de belasting voor bijna 400 duizend euro hebben opgelicht. Hij haalde in 2013 de persoonsgegevens van 370 studenten uit de stad uit het systeem van zijn werkgever, vervalste hun DigiD en vroeg vervolgens toeslagen aan. Zijn vrouw gaf aan een inwoner van Veendam door, op welke adressen de activeringscodes werden bezorgd. Die haalde daarop de brievenbussen leeg en gaf de post aan de ambtenaar.

De Veendammer en de vrouw van de hoofdverdachte kregen 1,5 jaar cel. De zoon van de ambtenaar moet 2 jaar zitten omdat hij het plan bedacht zou hebben. Twee handlangers, een Stadjer en zijn zoon, kregen resp. 2 en 1,5 jaar cel.

Deel dit artikel:
Adverteren?