“Deze dag zet de sterrenkunde in een heel ander daglicht”

Euforisch zijn ze, de hoogleraren en studenten op het Kapteyn Instituut. Woensdagmiddag rond 12.00 uur werden de meetgegevens van de Europese satelliet Gaia beschikbaar gesteld. “Deze dag is een feest voor de sterrenkunde.”

Voorheen moest men genoegen nemen met gegevens van de Hipparchos-satelliet. “Deze beelden waren wazig en ook niet helemaal nauwkeurig”, vertelt hoogleraar Amina Helmi. “Sinds 2014 brengt de satelliet Gaia de ruimte in beeld. Vandaag zijn de gegevens van 1,7 miljard sterren beschikbaar gesteld waardoor we veel nauwkeuriger te werk kunnen. Zo kunnen we bijvoorbeeld de kleur van een ster zien, maar ook hoe hij beweegt en hoe ver hij staat.”

“Dit is echt geweldig”, zegt één van de studenten die de gegevens aan het downloaden is. “We kunnen nu zoveel meer zien. Ik verwacht ook dat we nu een veel duidelijker antwoord kunnen geven op hoe ons Melkweg-stelsel ontstaan is.” Helmi sluit zich daar bij aan. “De komende tijd gaan we alle gegevens nauwkeurig bestuderen, dus ik verwacht dat er van slapen weinig terecht komt.”