CDA: “Honderd meter hoge windmolens beter op zee dan in Stad”

De fractie van het CDA in de stad is kritisch op de plannen van de gemeente Groningen om honderd meter hoge windmolens in de gemeente te plaatsen. Volgens de christelijke partij moet er erg goed naar deze plannen gekeken worden.

Het plan van het stadsbestuur volgens het beleidskader ‘Windkracht Groningen’ is om windmolens te plaatsen die een hoogte hebben van honderd meter. Met de huidige technieken leveren deze circa één megawatt aan energie op. “De noodzaak om over te stappen op schone energie is duidelijk”, zegt raadslid Herman Pieter Ubbens van de partij. “Maar waarom nu kiezen voor windmolens rond de stad, terwijl ze op zee meer opleveren en al zonder subsidie worden ontwikkeld? We moeten die efficiëntie niet uit het oog verliezen.”

Het CDA vraagt zich ook af of er onder de Stadjers genoeg draagvlak is voor de plannen en gaat hier in de gemeenteraad vragen over stellen.

Dorkwerd
Vorige maand lieten bewoners uit het dorp Dorkwerd nog weten niet blij te zijn met de plannen. “We zitten niet te wachten op zulke windmolens”, liet bewoner Reinoud Bon weten aan OOG Tv. Bon liet weten dat zulke windmolens onder andere bij de Suikerunie zouden komen te staan, maar ook bij afvalverwerker Stainkoeln en langs het Van Starkenborghkanaal.

Deel dit artikel:

 1. Als het dan toch moet is Reitdiephaven een geschikte lokatie …

  Overigens zou ik de ontwikkelen afwachten met waterstof. Deze ontwikkeling gaat megasnel!

  1. Bovendien, roep ik het al vaker.

   Gebruik die middenbermen van onze snelwegen voor die windmolens. Die wegen zijn toch al dusdanig aangelegd buiten de bebouwde kom.

   1. Als de windmolens 100mtr zijn, dan mag dit niet binnen onze gemeentegrenzen. Er mag niets boven de d’Olle Grieze uitsteken qua bebouwing volgens de gemeentewet.

    Fijne nacht!

   2. De middenbermen zijn te smal Otto. Waterstof moet je maken en daar heb je electriciteit voor nodig en dus windmolens :p. Er is geen regel dat niets hoger mag zijn dan St. Martinus zijn toren, dat is een urban myth. Als je het dan toch erg vindt dat er wat hogers is dan verhogen we de oude grijze wel een stuk. Problem Solved! Zo weer helemaal bijgepraat Otto.

 2. Hoge windmolens in de buurt van de stad lijkt mij een onzalige gedachte. Beter is het om deze in dun bevolkte gebieden zoals de veenkolonien of op zee te plaatsen.

 3. Als je hogere windmolens plaatst heb je er minder nodig. De stad heeft geen zee om molens op te plaatsen. Wie zegt trouwens dat er 100 meter hoge molens komen? Mag ik een link naar de gemeentelijke rapportage?

 4. Zijn die windmolens aardbevingsbestendig? Die dingen zijn groter dan een boeing 747, als ze naar beneden komen.. Slagschaduw, draait op subsidie, geluidsoverlast, horizon vervuiling, landschap aantasting, vogel vermalers,

  Waarom de komende eeuw niet gewoon de energie uit de randstad halen, wij zijn leeggezogen.

  1. Waarom windmolens? Waarom “groene” energie? Omdat ons zieke Westerse economische systeem in elkaar dondert als er geen groei is.

   Vandaar “opwarming door de mens”-gekte. Biljoenen-industrie.

   1. Het maakt je niets uit dat 99% van de relevante wetenschappers het met elkaar eens is over de oorzaken van de globale opwarming?
    Een paar gekkies op complotsites zijn betrouwbaarder? Of toch weer Bildzeitung. Of ingefluisterd door Poetin?

   2. Citaat: *“opwarming door de mens”-gekte*

    Tuurlijk, en de aarde is plat.
    En de zwaartekracht? Eén groot complot.

 5. Ga eens bij Nieuweschans de grens over, een fietstocht maken door Ost-Friesland. Overal groepjes windmolens, een fantastisch en hartverwarmend gezicht. Horizonverrijking zou ik het noemen. Wat een achterlijk land is Neder(!)land toch geworden sinds de jaren 70.

 6. Zou deze als stadsmarkeringen bij iedere toegangsweg naar Groningen neer gaan zetten, staat mooi en gelet op de voorstanders van groene energie kan daar toch niemand op tegen zijn?
  En het leidt tegelijkertijd ook nog eens de aandacht af van het allegaartje aan hoogbouw tumoren met kijkgaten waar deze stad ruimschoots in is voorzien.

 7. Ga eens fietsen in de Noordoost-polder. Daar zijn vele windmolens met een bescheiden hoogte die niet de omgeving bederven. De windmolens die in de veenkolonien komen zijn daarentegen monsters van 200 meter hoog die het gebied veranderen in een afschuwelijk industrieterrein voor electriciteit. Matig dus de hoogte en vergroot daarmee het draagvlak.

 8. Als je kleine windmolens neerzet hebben slurpen die nog meer subsidie. Ze hebben immers veel wind nodig, vandaar dat die op zee geen subsidie nodig hebben. Eerst de aardbevingen, nu gaan ze bovengronds het milieu ook verpesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *