Rookruimtes in cafés verboden door gerechtshof Den Haag

nieuws
foto: image after

Cafés en andere horecabedrijven mogen van het gerechtshof in Den Haag geen rookruimte meer hebben. Volgens het hof is het gedogen van een rookhok in strijd met wereldwijde afspraken om het tabaksgebruik terug te dringen.

De niet rokersvereniging Clean Air Nederland (CAN) spande een rechtszaak tegen het gedogen van rookruimtes aan.  Deze club van anti rokers heeft gelijk gekregen van het hof.

“Wat moet ik nou dan? vraagt Klaas Dekker van café Amicitia zich af. Verwarming op het terras? Dit is weer zo’n regel waar ik helemaal flauw van word. Het is net of ze kleine bruine cafés weg willen hebben. Wat volgt hierna? Ik heb pinda’s op de bar staan, mag dat straks ook niet meer? De motivatie om door te gaan wordt zo wel minder. Maar de handdoek in de ring gooien? Nooit!”.

“Het is in de praktijk ook onvermijdelijk dat rook uit de rookruimtes ontsnapt en in de rookvrije gedeeltes van de horeca-instelling doordringt en dat werknemers die in de rookruimtes moeten opruimen aan tabaksrook worden blootgesteld. Dit is gevaarlijk, omdat vaststaat dat er geen veilige mate van blootstelling aan tabaksrook is”, schrijft het gerechtshof op de site de Rechtspraak.

Het gerechtshof heeft CAN overigens ongelijk gegeven om ook rookruimtes in andere openbare gebouwen te verbieden.

Deel dit artikel: