Rookruimtes in cafés verboden door gerechtshof Den Haag

nieuws
foto: image after

Cafés en andere horecabedrijven mogen van het gerechtshof in Den Haag geen rookruimte meer hebben. Volgens het hof is het gedogen van een rookhok in strijd met wereldwijde afspraken om het tabaksgebruik terug te dringen.

De niet rokersvereniging Clean Air Nederland (CAN) spande een rechtszaak tegen het gedogen van rookruimtes aan.  Deze club van anti rokers heeft gelijk gekregen van het hof.

“Wat moet ik nou dan? vraagt Klaas Dekker van café Amicitia zich af. Verwarming op het terras? Dit is weer zo’n regel waar ik helemaal flauw van word. Het is net of ze kleine bruine cafés weg willen hebben. Wat volgt hierna? Ik heb pinda’s op de bar staan, mag dat straks ook niet meer? De motivatie om door te gaan wordt zo wel minder. Maar de handdoek in de ring gooien? Nooit!”.

“Het is in de praktijk ook onvermijdelijk dat rook uit de rookruimtes ontsnapt en in de rookvrije gedeeltes van de horeca-instelling doordringt en dat werknemers die in de rookruimtes moeten opruimen aan tabaksrook worden blootgesteld. Dit is gevaarlijk, omdat vaststaat dat er geen veilige mate van blootstelling aan tabaksrook is”, schrijft het gerechtshof op de site de Rechtspraak.

Het gerechtshof heeft CAN overigens ongelijk gegeven om ook rookruimtes in andere openbare gebouwen te verbieden.

Deel dit artikel:

 1. Dat roken gezellig is, is ook maar een excuus om aan je verslaving te blijven toegeven. Zonder te roken is het ook prima gezellig. Niet zo zielig doen en accepteren dat roken een moordaanslag op je eigen lichaam is, en op dat van mensen om je heen.

 2. Ze zijn zo van het padje geraakt dat ik het er nog van zie komen dat de rookruimtes mogen blijven maar dat het personeel het alleen mag betreden in een pak dat men draagt in gebieden met hoge radio activiteit.
  Na werktijd mogen ze overigens gewoon weer autosmog in mede veroorzaakt door hypocriete mensen die tegen afgesloten rookruimtes zijn.
  Klaas oppert de terras verwarming maar dan krijg je die hypocrieten van Groen (niet) Links en de Dieren partij weer in je nek,die ondertussen al helemaal grijs zien en futloos zijn van al dat geknabbel aan noten en ander onbespoten groen.

 3. marc ,

  het gaat er niet om zielig doen of roken wel of niet mag. Maar het gaat er om of we de vrijheid hebben dit wel of niet te doen. Net als in Artikel 6, dat je vrij bent om je religie en of tradities uit te oefenen. En dat vrouwen mogen werken en niet aan t aanrecht vastgebonden zijn etc etc. De vrijheid om te leven zoals je wil leven.

  De vrijheid die Nederland maakt zoals ze is en waarvan we op 5 mei maar al te blij zijn dat we niet in een totalitaire staat wonen ontdaan van alle vrijheden.

  Daarnaast kan je niet Abortus en Euthanasie legaliseren en roken verbieden mbt. moordaanslag op je of een lichaam, dat gaat niet op, zoals de vergelijking gaat die je trekt.

 4. Ik moet toch vaak bij de reakties op deze site denken aan Kierkegaard die héél lang geleden al vaststelde dat veel mensen de vrijheid van denken overslaan en alleen maar gebruik willen maken van de vrijheid van meningsuiting….

  1. Precies, uitbannen al die rotzooi, nu nog even de uitlaatgassen en de uitstoot van fabrieken uitbannen die we dagelijks in grote hoeveelheden onvrijwillig opsnuiven. Alleen een blind en achterlijk gehouden paard ziet de rokers als hoofdschuldige van hoestende longetjes.

  2. ‘besluit’ .. Het is geen politiek! Dat heet een rechtsspraak. Wellicht denkt de rechter in zijn persoonlijke levenssfeer er misschien wel anders over.

 5. Even ter uwe informatie dit gericht naar de zg niet rokers wisten jullie wel dat Barbeque nog slechter is dan roken ?
  Namelijk de lekkere knapperige korstjes van 2 worstjes en een karbonade is gelijk aan 5 sloffen sigaretten aan giftige stoffen.

  Eet u alle smakelijk de komende vakantie .

  1. Als roker kan ik zeggen dat uw beeld van een roker nauwelijks overeenstemt met de werkelijkheid.

   Zijn een aantal momenten dat ik het erg prettig vind om een sigaret te roken, maar dat ik er constant mee bezig ben? Verre van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *