Alsnog vierde parkeergaragekunstwerk

nieuws

De stad krijgt toch zijn vierde kunstwerk in een parkeergarage. Nadat Philip Glass in de garage aan het Boterdiep niet doorging, komt er nu iets in de parkeergarage onder het toekomstige Groninger Forum.

Drie kunstenaars werken op dit moment aan een schetsontwerp voor een multimediakunstwerk en één van hen zal het werk daadwerkelijk gaan maken. Het Centrum voor Beeldende Kunst realiseerde eerder het lichtkunstwerk van Peter Struycken in de parkeergarage onder de Ossenmarkt, Second Thought van Giny Vos in de fietsengarage onder het Stadsbalkon en Illusie van Controle van Martijn Veldhoen in de parkeergarage Damsterdiep.

Oorspronkelijk was als vierde garagekunstwerk een geluidskunstwerk van Philip Glass in samenwerking met het Noord Nederlands Orkest voor de parkeergarage Boterdiep aangekondigd maar dat werd vanwege teveel omgevingsgeluid later stilzwijgend geannuleerd.

Deel dit artikel:

 1. het is een niet te verdragen gedachte dat dit prachtige en niet te overtreffen topkunstwerk bezoedeld gaat worden door een ander kunstwerk.

 2. Wat is volgens jou dan een topkunstwerk? Toch zeker niet dit gebouw wat hier nu is neergezet op een plek wat echte architectuur zou verdienen, ontworpen door een architect van het kaliber als de helaas overleden architecte Zaha Hadid

 3. Ik denk dat de kunstenaars er goed aan doen om in het kunstwerk te verwerken hoe de bezoekers in de Forum – parkeergarage veilig kunnen vluchten.
  De parkeerkelder – door ingenieursbureau ABT uitgewerkt – is namelijk NIET ontworpen op geinduceerde gas bevingen.
  Om de Forum- parkeergarage zogenaamd aardbevingbestendig te maken zijn hier en daar wat palen in de parkeergarage aangesmeerd met beton.
  De nieuwe ´bevingbestendige´ bovenbouw is zeer waarschijnlijk 2x zwaarder dan de oorspronkelijke bovenbouw.
  Het te zware Forum gebouw – op de te magere 5 laags parkeergarage – is dus topzwaar.
  Bovendien helt het gebouw over.
  Bij bevingen gaat de bovenbouw zwiepen en kan het dus door ´de lucifersbeentjes´ zakken.
  Dit zijn genoeg tips voor de kunstenaar(s) dacht ik zo.
  Mevrouw Kiki

  PS:
  Wat zijn de kosten?
  Wie gaat het kunstwerk betalen?
  Er zijn namelijk behoorlijk wat kinderen in Groningen die in armoede leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *