Feringa op World Economic Forum

nieuws

Nobelprijswinnaar Ben Feringa is deze week naast premier Rutte, koningin Maxima en Neelie Kroes één van de Nederlandse aanwezigen op het World Economic Forum in Davos, waar mogelijk ook Donald Trump nog komt aanschuiven.

Het World Economic Forum is een jaarlijkse bijeenkomst van directeuren van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici (presidenten, ministers-presidenten en anderen), intellectuelen en journalisten, in totaal zo’n 2500 personen. Het WEF houdt jaarlijks in de winter een jaarvergadering in Davos.

Volgens de voorstanders is de WEF een ideale gelegenheid voor dialogen en debatten over de grote sociale en economische problemen in de wereld, omdat zowel vertegenwoordigers van de belangrijkste economische en politieie organisaties en ook intellectuelen aanwezig zijn en omdat de gesprekken in een informele sfeer worden gehouden.

Volgens critici is het WEF een zakenforum, waar de rijkste bedrijven kunnen onderhandelen over deals met andere bedrijven of met politici. Het doel van het WEF voor veel deelnemers zou persoonlijk gewin zijn in plaats van het oplossen van maatschappelijke wereldproblemen. Bovendien vinden tegenstanders dat het WEF een niet-democratisch gekozen, maar veel te machtig forum is. Om deze redenen trekken de bijeenkomsten van het WEF regelmatig anti-globalisten.