Politie waarschuwt voor valse brief van ‘Rijksveiligheidsdienst’

nieuws
Foto: 112groningen.nl

De politie waarschuwt voor een valse brief van de Rijksveiligheidsdienst die zaterdag bij verschillende mensen op de deurmat is gevallen. Volgens een woordvoerder is de brief ook in de stad verspreid.

Eerder op de dag waarschuwde de AIVD al voor de brief. “De brief is niet door ons verstuurd en ook niet door een ander onderdeel binnen de Rijksoverheid”, aldus een zegsman. “De brief is verstuurd onder de naam van Rijksveiligheidsdienst en die organisatie bestaat niet.” In de brief wordt toegang gevraagd tot woningen zodat een zogenaamde relay geplaatst kan worden waardoor privégegevens bekeken en afgetapt kunnen worden,

Onderzoek wijst uit dat de brief verstuurd is door de organisatie Bits of Freedom. In totaal gaat het om zo’n twintigduizend brieven. De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor het referendum komend voorjaar rondom de ‘sleepwet’. In een verklaring op de website schrijft Bits of Freedom: “De Rijksveiligheidsdienst bestaat niet. En er is geen installatie van een relay nodig om het grootschalig onderscheppen van communicatie van burgers mogelijk te maken. Want met de huidige techniek kan dit al lang. En met de nieuwe wet voor de geheime diensten is dit straks ook toegestaan.”

Deel dit artikel: