UMCG stelt vier miljoen beschikbaar tegen oorsuizen

nieuws
UMCG

Het UMCG start samen met zeven andere instellingen in Europa een groot project om onderzoek te doen naar oorsuizen. Men hoopt hiermee te ontrafelen waardoor het suizen ontstaat.

Mensen met oorsuizen horen geluiden (piepen, zoemen, tikken) die niet van buitenaf komen. Bijna 30% van de mensen met deze aandoening zal op ten duur gedeeltelijk doof worden. Ongeveer vijftien procent van de Nederlandse bevolking heeft last van oorsuizen. Vier procent ondervindt hier ernstige hinder van.

Om doofheid te voorkomen worden er vijftien promovendi opgeleid die onderzoek gaan doen naar wat oorsuizen veroorzaakt. Onderzoekers gaan ervan uit dat het oorsuizen ontstaat door een storing in het ‘gehoordeel’ van de hersenen. Als dit waar blijkt te zijn kan vastgesteld worden dat oorsuizen geen ziekte is, maar een symptoom van spontane activiteit in de hersenen.

Tijdens het vierjarige onderzoeksproject zullen de promovendi onder andere opgeleid worden om onderzoek te doen naar afwijkingen in hersenactiviteit bij mensen met behulp van MRI-scans. Als duidelijk is wat de exacte oorzaak is van de afwijkende hersenactiviteit, kan men werken aan een oplossing.

Deel dit artikel:

  1. Heel goed, kan ik me ook ergens aanmelden als testkonijn? Ik heb het gekregen na een ongeluk aan 1 kant van het oor door een flinke klap op het hoofd. 1 kant kan niet alle tonen meer horen en dus ook suizen. Kno arts zegt dat ik er mee moet leren leven en dat men bijzonder weinig tot niets weet hier over.

  2. Waar kan ik me opgeven ik heb namelijk constant een piep in mijn oren
    Verder mis ik aan 1 kant 65% minder en aan de andere kant 35% minder gehoor

  3. Graag werk ik mee aan dit onderzoek. Ik heb oorsuizen aan één oor links sinds 1993. Na het ontstaan van het oorsuizen heb ik diverse artsen geraadpleegd. Wilma Dijkstra-Onverwagt

  4. Graag zou ik mijn vriend aan willen melden om deel te nemen aan dit onderzoek.
    Hij heeft al meer dan 25 jaar tinnitus.Heeft daarvoor via KNO arts UMCG gehoorapparaat aangemeten gekregen.Maar we zijn nu meer dan 10 jaar verder en het wordt steeds erger.
    Hij zit nu op een punt dat hij het allemaal niet meer ziet zitten.Dit is een zorgelijke ontwikkeling en weet niet meer wat te doen.Hoop dat hij in aanmerking komt om aan het onderzoek mee te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *