Referendum voor digitale privacy

Politieke Jongerenorganisaties vrezen dat  onze privacy per 1 januari in het geding komt. Dan treedt de Wet op Inlichtingen en Veiligheidsdiensten in werking, dit geeft de AIVD verruimde afluistermogelijkheden. 

Deze wet wordt ook wel de ‘Sleepwet’ genoemd, dit vanwege het feit dat inlichtingendiensten alle gegevens op het gebied van digitale communicatie kan opslaan. Er wordt dan niet meer gekeken naar de inhoud van de informatie of het nut ervan. Vele organisaties vinden dit een schending van privacy en willen daarom een referendum aanvragen, hiervoor zijn 300.000 handtekeningen nodig. De jongerenorganisaties van de SP en D66 willen in Groningen mensen bewust maken van deze actie.

”Door al die extra informatie is een terrorist vinden straks net zo makkelijk als het vinden van een speld in een hooiberg”, aldus Jonge Democraten voorzitter Matt Veerkamp. Hij vreest dat de AIVD haar slagvaardigheid verliest als zij opeens veel meer mensen moet monitoren. De Britse inlichtingendiensten kampen de laatste aantal jaren met hetzelfde probleem.

De SP-jongeren vrezen dat deze wet zal leiden naar ‘zelfcensuur’, omdat mensen niet meer volledig vrijuit zouden durven spreken. Zij hebben ook aangegeven dat mensen met een terroristisch motief al vaker in het vizier staan bij de AIVD, waardoor deze wet niets nieuws zal toevoegen in de strijd tegen terreur.

U kan tot 16 oktober uw handtekening inleveren om een raadgevend referendum omtrent de sleepwet aan te vragen.