KNSB schroeft bijdrage Groningse schaatstalenten fors terug

iSkate Groningen is niet blij met het besluit van de KNSB om de bijdrage aan de opleiding van jonge schaatstalenten met de helft terug te draaien. “Dit is iets wat we absoluut gaan merken.”

Het Regionaal Talenten Centrum Noord, waar iSkate haar talenten opleidt, krijgt nu 25.000 euro. Dit bedrag gaat gehalveerd worden omdat er in Friesland ook een RTC is opgericht. “25.000 Is in de talentontwikkeling erg veel geld”, zegt iSkate-directeur Rhian Ket. “Het betekent dat we minder ijsuren op Kardinge in kunnen kopen waardoor er minder getraind kan worden.”

RTC Noord werd een aantal jaren geleden opgericht. Ook Friesland was indertijd in de race om zo’n centrum op te richten, maar de KNSB koos voor Groningen. Dit was tegen het zere been van de Friezen die er vervolgens alles aan gedaan hebben om zelf ook een licentie te krijgen, wat dus nu gelukt is. “Het besluit van de KNSB betekent dat wij nu 12.500 euro krijgen, en Friesland krijgt dit ook. Het is op deze manier allemaal een ‘net-niet-besluit’ omdat wij ontzettend beperkt worden in de mogelijkheden, en dit geldt uiteraard ook voor het Friese centrum.”

Keth hoopt dat de KNSB nog eens goed nadenkt over het besluit. Mocht men toch bij hun standpunt blijven dan hoopt de directeur dat het bedrag op een andere manier aangevuld wordt, zodat de talentontwikkeling niet in gevaar komt.