Druk gedoe in GRID: “Ik heb zoiets nog nooit eerder gemaakt”

Je eigen boekje maken, graveren in foam of marmeren. Het kan allemaal in deze zomervakantie in Grafisch Museum GRID in de binnenstad.

“Deze zomervakantie hebben wij het zogenaamde Druk gedoe”, vertelt directeur Fronique Oosterhof van het Museum. “Dit betekent dat wij op iedere dag dat onze deuren geopend zijn een activiteit aanbieden aan kinderen. Zo is er bijvoorbeeld een dag dat deelnemers hun eigen papier kunnen maken, of dat er kunstwerken gemaakt kunnen worden door middel van het zogenaamde marmeren.”

Marmeren is een hele oude, geheime techniek die zo’n tweeduizend jaar geleden voor het eerst werd toegepast. “Met een schaar of een mesje geef je allereerst het voorwerp dat je wilt maken vorm”, vertelt Yvette. “Dit kan een masker zijn of een boekenlegger.” Het voorwerp wordt daarna in een ondiepe bak gelegd gevuld met gomwater. Gomwater bestaat uit een basis van kitre, tragacanth en chondrus crispus. In combinatie met verschillende kleuren verf die naar eigen idee toegevoegd kunnen worden, hecht dit aan het voorwerp waardoor er een waar kleurenspektakel ontstaat.

Yvette vertelt dat ze super trots is. “Ik heb een masker gemaakt en ik ben heel blij hoe alle kleuren hun plekje hebben gekregen. En ik vind het leuk omdat ik zoiets nog nooit eerder heb gedaan.

Meer informatie over de zomeractiviteiten bij het GRID is te vinden op de website van het museum.