Ook bij Qbuzz dreigt een tekort aan buschauffeurs

Als er niets verandert dreigt er ook bij vervoersbedrijf Qbuzz een tekort aan buschauffeurs te ontstaan. “Met een campagne willen we het beroep weer op de kaart zetten.”

Maandagochtend trok vervoersbedrijf Connexxion aan de alarmbel. Doordat veel chauffeurs de komende jaren vanwege hun pensioengerechtigde leeftijd afvloeien en er te weinig jonge chauffeurs aankloppen verwacht het bedrijf in de toekomst niet meer alle ritten te kunnen rijden. “Zo ver is het bij ons niet”, zegt Michel van der Mark van Qbuzz Groningen Drenthe. “Maar we zien wel dat er de komende jaren veel collega’s uitstromen en dat het lastig is om aan nieuwe mensen te komen.”

Volgens Van der Mark heeft het imago van het beroep daar mee te maken. “Veel mensen denken dat het het rijden van A naar B is, maar buschauffeur zijn is veel meer. Het is een sociaal beroep, maar ook een hele technische. Je werkt op dieselbussen maar ook op elektrische en waterstof.”

Om het beroep in de markt te zetten begint Qbuzz later dit jaar een campagne, maar gaat het ook de samenwerking aan met verschillende opleidingen.