Proef met damwanden zuidelijke ringweg

Een proef met het plaatsen van damwanden. Dat is wat er deze weken gebeurd aan de H.L. Wichersstraat. De werkzaamheden zijn de voorbereiding op de realisatie van de nieuwe zuidelijke ringweg.

De nieuwe ring wordt tussen de Europaweg en de Hereweg verdiept aangelegd. Voordat de graafwerkzaamheden kunnen beginnen moet er aan weerszijden een damwand worden aangelegd. Omdat de aannemer niet precies weet hoe de grondsamenstelling er uit ziet, en welke manier de beste is om de palen de grond in te drukken, wordt er een proef uitgevoerd waarbij verschillende werkwijzes geprobeerd worden.

“Wij vinden het belangrijk dat omwonenden zo min mogelijk overlast hebben van deze werkzaamheden”, vertelt omgevingsmanager Bert Kramer. “Als je goed in de buurt om je heen kijkt zie je dat we diverse microfoons geplaatst hebben maar bijvoorbeeld ook een trillingsplaat, waarmee we registreren wat het effect van iedere werkwijze is op de buurt.” Tot nu toe is Kramer erg enthousiast. “De stalen planken gaan erg makkelijk de grond in, en dat hadden we eigenlijk niet verwacht. En dat is positief, want hoe minder weerstand, hoe minder overlast.”

De testgegevens worden de komende weken geanalyseerd om straks in de eerste week van augustus al in de praktijk te brengen. “Het spoor ter hoogte van de Esperantokruising gaat er dan voor een aantal dagen uit, waarbij de damwand op deze plek al wordt aangelegd.” In november hoopt de aannemer groen licht te krijgen om echt van start te kunnen gaan. “Wij staan in ieder geval al te trappelen.”