‘Internationale studenten moeten een stem krijgen’

Studenten met een internationale achtergrond moeten zich net zo thuis voelen aan de universiteit als Nederlandse studenten. Internationale studenten kunnen momenteel niet deelnemen aan discussies in de faculteitsraad omdat de voertaal Nederlands is. Volgens Rico Tjepkema van Letteren Vooruit is dit een grote belemmering.

De Groningse letterenfaculteit heeft een groot aantal Engelstalige studies waardoor er veel buitenlandse studenten zijn. ‘Elke student moet de mogelijkheid hebben om zich uit te spreken over de gang van zaken bij de universiteit. Doordat de stukken bij de letterenfaculteit uitsluitend in het Nederlands geleverd worden en beschikbaar zijn, is dat op dit moment voor een grote groep niet mogelijk,’ aldus Tjepkema. De studenten geven aan wel belangstelling te hebben om zeggenschap te krijgen over de gang van zaken.

De oplossing voor het probleem is simpel. Door de stukken ook in het Engels uit te geven en internationale studenten toe te laten tot de sollicitaties, wordt de groep niet meer uitgesloten. Letteren Vooruit heeft de kwestie afgelopen vrijdag aangehaald in een vergadering met het faculteitsbestuur. Het bestuur staat er overwegend positief tegenover.