NAM op zijspoor

De NAM trok zich om twaalf uur precies  terug uit de schadeafhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, gaat de regie helemaal overnemen.

Bewoners en politici zeggen al langer dat de NAM zich niet meer moet bemoeien met de afhandeling van de schades. De NAM keurt zijn eigen vlees, is een veelgehoorde opvatting. De afhandeling van de aardbevingsschade is nu in handen van het Centrum Veilig Wonen, gelieerd aan de NAM. Alders gaat ook hier de regie over voeren. Het Groninger Gasberaad en de Vereniging Eigen Huis komen vrijdag met een voorstel voor een andere aanpak van de schadeafhandeling. Zij vinden dat alle bewoners die al schade hebben gecompenseerd moeten worden. Dan kan er nu een nulmeting worden uitgevoerd en voor nieuwe schadegevallen een andere aanpak worden bedacht.

Ook werd bekend dat 1600 onderzochte woningen in het buitengebied geen aardbevingsschade hebben. Dat gebied licht ten westen en zuiden van de stad via de lijn Zoutkamp Roden naar Hoogezand.Toch krijgen die mensen een tegemoetkoming  van 1500 euro.

Donderdag concludeerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat het vertrouwen van de Groningers nog lang niet hersteld is en dat de aanpak van de problemen versnipperd is. Het advies van de raad is om één organisatie verantwoordelijk te maken en de verantwoordelijkheid voor de schade-afhandeling bij de NAM weg te halen.

Deel dit artikel: