Terugval bij depressie aangepakt

In het UMCG is een methode ontwikkeld om terugval bij depressies te herkennen.

Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking lijdt aan een depressie. In de Stad zijn dit zo’n 20.000 mensen. De mensen die hersteld zijn van hun neerslachtigheid hebben grote kans om later opnieuw een inzinking te krijgen. Er wordt gezocht naar een manier om terugval te voorkomen.

De deelnemers aan het onderzoek worden gefilmd door een zogenaamde eye-tracker, een kleine camera die de oogbewegingen en de veranderingen in de pupil registreert. De metingen zeggen iets over de emotionele kwetsbaarheid van de deelnemer en dus over de kans om opnieuw depressief te worden. Uiteindelijk moet de eenvoudig uit te voeren oogmeting door de huisarts gedaan kunnen worden. Zo kan flink wat geld bespaard worden.

Er kunnen nog mensen mee doen aan het onderzoek: aanmelden kan op www.depressiestudie.com