Gedeputeerde Brouns haalt hard uit naar Haren

nieuws
Foto: gemeente Haren - haren.nl

In Haren wordt ouderwetse dorpspolitiek bedreven en van een krachtig bestuur is geen sprake. Dat zegt gedeputeerde Patrick Brouns van de Provincie in “Binnenlands Bestuur”.

“Uit diverse onderzoeken blijkt dat de agenda wordt bepaald door incidenten en individuele personen. Dit lijkt op ouderwetse dorpspolitiek van de jaren zestig. Van een krachtig bestuur mag je verwachten dat het inspeelt op toekomstige ontwikkelingen. Daarvan is in Haren geen sprake. In regionale samenwerkingsverbanden functioneert Haren ook niet goed. Buurgemeenten spreken in de onderzoeken van een onbetrouwbare partner die uit is op eigen winstmaximalisatie en afspraken niet of slecht nakomt. Als dat over mij als bestuurder werd gezegd, zou ik daaruit persoonlijke consequenties trekken”, is het harde oordeel van Brouns.

Haren moet van de provincie fuseren met Groningen en Ten Boer, maar het college van Haren blijft zich verzetten. Brouns begrijpt hier niets van omdat volgens hem Haren vacatures niet kan invullen, de opvang van statushouders slecht geregeld is en er een tekort aan fatsoenlijke schoolruimte is. ”Sommige scholen hebben meer noodlokalen dan vaste lokalen”.

Ook vindt Brouns dat Haren slecht mijn het eigen personeel om gaat: “De verantwoordelijke wethouder schrijft in zijn weblog dat hij verwacht dat de ministerraad de herindeling goedkeurt. Maar hij weigert zijn handtekening te zetten onder een sociaal convenant dat de medewerkers kansen biedt op een plek in de nieuwe organisatie. Dat mag je je eigen personeel niet aandoen.”