Scholieren maken suiker met zelf gekweekte biet

nieuws
Foto: Erick Bakker

Scholieren van basisscholen in Hoogkerk gaan zelf suiker maken. Dit doen ze tijdens het educatieve project ‘Zoete diamanten op reis’. Het project wordt aangeboden door de Suiker Unie, die 120 jaar bestaat.

De basisscholen ontvingen in het voorjaar voor al hun leerlingen suikerbietenzaad en instructies om zelf een suikerbiet te telen. De scholen kregen een lesbrief en gaan tijdens een workshop het hele proces van suikerbiet tot suiker doorlopen. De zelf geteelde bieten worden hier in verwerkt. Dit gebeurt in een speciaal gebouwde mini suikerfabriek in Hoogkerk.

“Suiker Unie hecht veel waarde aan een goede relatie met de omwonenden en de omgeving van haar fabrieken. Dit jubileum is een mooie gelegenheid om iets extra’s te doen richting de kinderen van de basisscholen. Het is leuk én leerzaam”, aldus een woordvoerder. Naast de workshop stelt Suiker Unie de leerlingen een vraag: Hoe ziet Suiker Unie er over 100 jaar uit? Om antwoord te geven op deze vraag bouwen de leerlingen in groepjes een maquette van een suikerfabriek. Hiervoor maken ze gebruik van restmateriaal. De maquette presenteren ze in een filmpje aan Suiker Unie. De mooiste inzending krijgt een prijs.

De workshops worden van 10 oktober t/m 18 november 2016 voor de groepen 4 t/m 8 gehouden.