Alleen opvang asielzoekers in de stad, nieuwe AZC ’s in provincie afgeblazen

nieuws
Foto: Erick Bakker

Door het afnemend aantal asielzoekers komt in de provincie Groningen voorlopig alleen nog een nieuw asielzoekerscentrum voor 600 mensen aan de Energieweg in de stad.

Plannen voor extra opvangcentra elders in de provincie worden afgeblazen. Wel worden opvangplekken achter de hand gehouden als het aantal asielzoekers weer toe neemt. In de stad gaat het om 600 plaatsen aan de Ulgersmaweg. In Ten Boer is er dan net als in enkele andere gemeenten ruimte voor 300 mensen.

In een brief aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken zeggen de Groninger gemeentes dat de bereidheid om asielzoekers op te vangen groot is. Het levert daarnaast werkgelegenheid op. Maar door de daling van het aantal vluchtelingen zijn inmiddels 175 mensen hun baan kwijt geraakt.

Ook het onderwijs en de vluchtelingen profiteren van elkaar. Vergunninghouders hebben baat bij goed universitair en hoger onderwijs en de onderwijsinstellingen kunnen extra studenten goed gebruiken, aldus de gemeenten.

De Groninger gemeenten vragen het rijk om mee te werken aan het gezamenlijke plan en aan  financiële steun voor de opvang van asielzoekers. Ook willen de gemeenten dat kosten die gemaakt zijn voor de komst van centra, die nu niet door gaan, vergoed worden.