Moeder en dochter moeten na vijftien jaar het land verlaten: “Dit is onze laatste strohalm”

Het is het verhaal van Jacqueline Muco en Jeanne Kana. Vijftien jaar geleden kwamen moeder en dochter naar Nederland. Ondanks dat ze hier gelukkig zijn, dreigen ze het land te moeten verlaten.

Jacqueline en Jeanne komen uit Burundi. Het Oost-Afrikaanse land wordt sinds de jaren negentig geteisterd door een hevige burgeroorlog. Moeder en dochter besloten het land te verlaten en kwamen net zoals zoveel Burundese vluchtelingen in Nederland terecht. Het enige verschil is dat de meesten een verblijfsvergunning kregen, maar Jacqueline en Jeanne niet.

Reden waarom ze geen verblijfsvergunning krijgen is dat ze voor de Nederlandse overheid niet altijd zichtbaar zijn geweest. Moeder en dochter zeggen al die tijd in Nederland geweest te zijn, maar voor de overheid is dit niet duidelijk, ondanks dat ze bewijsmaterialen overlegd hebben.

Ze zwierven van Rijsbergen naar Hendrik Ido Ambacht en Middelburg om uiteindelijk in Groningen terecht te komen. Het duo is hier gelukkig. Jeanne werkt als vrijwilligster, en Jacqueline wil graag stewardess worden en gaat hiervoor een opleiding volgen in Amsterdam.

Omdat op dit moment alle formele wegen bewandeld zijn, en uitzetting dreigt, hebben ze als laatste strohalm de media opgezocht. Terug naar Burundi is namelijk geen optie omdat in het land nog steeds een burgeroorlog woedt. Ze hopen daarom op een generaal pardon, waardoor ze hier kunnen blijven, en kunnen werken aan een toekomst.