Wall House open tijdens Monumentendagen

nieuws

Tijdens de Open Monumentendagen in september is het Wall House #2  aan het Hoornse Meer na lange tijd weer van binnen te bekijken.

Het is een opmerkelijk gebouw dat in architectuurkringen veel bewondering oogst, ontworpen door John Hejduk. Het Groninger Museum heeft van de Gemeente Groningen het beheer van het gebouw in handen gekregen om zo de culturele bestemming te waarborgen. Het Groninger Museum ziet in het Wall House #2 groot potentieel als attractie op zich en als experimenteerbühne voor kleine presentaties in het kader van het design en als instrument voor talentontwikkeling.

Wall House #2 is het meesterwerk van de New Yorkse architect John Quentin Hejduk (New York 1929-2000 New York). Hejduk behoort tot de meest invloedrijke moderne architecten. Hij ontwierp Wall House #2 al in 1973, als recreatiewoning voor de landschapsarchitect Arthur Edwin. Bye (Ridgefield, Connecticut, Verenigde Staten). Het ontwerp is destijds niet uitgevoerd. Dat gebeurde pas een jaar na Hejduks dood, in 2001 in Groningen.