Rector neemt na vijftien jaar afscheid: “Ik ga de school erg missen”

Een bijzondere week is het voor rector Agnes Schaafsma van het Willem Lodewijk Gymnasium. Deze week neemt ze namelijk afscheid. “Ik ben hier vijftien jaar rector geweest, dus dit afscheid is best wel een evenement.”

Schaafsma begon haar loopbaan in 1980 als docent aan het Maartenscollege in Haren. In 2001 verhuisde ze naar het Willem Lodewijk waar ze rector werd, maar ook voor de klas bleef staan als docent Klassieke Talen. “Ik was hier nog niet zo heel lang werkzaam toen ik door een aantal leerlingen gevraagd werd of ik de Vier Mijl ook mee wilde lopen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo’n hardloopster ben, en ik dacht er verstandig aan te doen door te zeggen dat als er honderd leerlingen van de school mee lopen, ik ook mee zou doen.”

“Samen wil men er het beste van maken”
Wat Schaafsma niet verwacht had, gebeurde toch. “Van de vierhonderd leerlingen die we in die tijd hadden waren er binnen no-time honderd gemobiliseerd. Ik heb toen ook niet flauw gedaan en heb de hardloopwedstrijd gelopen.” Het is een anekdote waarmee de rector de hechtheid op de school aan wil stippen. “Het WLG is een gemeenschap waar leerlingen en docenten voor elkaar opkomen, en waarbij men er samen het beste van wil maken. Ik heb dat altijd erg bijzonder gevonden en ik heb daar ook erg van kunnen genieten.”

“Trots op wat in vijftien jaar bereikt is”
In de vijftien jaar zijn er veel onderwijsontwikkelingen geweest. De intrede van de computers en het internet in de lessen bijvoorbeeld, maar ook de 1040 uren-norm. “Ik ben trots dat wij als school ons voortdurend blijven ontwikkelen. Als docenten proberen we het onderwijs dat al goed gaat, steeds beter te maken. Prima eindexamenresultaten, of voldoende aanwas van nieuwe leerlingen zijn voor ons niet redenen om achterover te leunen. Er zijn altijd methoden en situaties die beter kunnen, en het leuke is ook dat onze leerlingen daar altijd erg graag aan meewerken.”

“Het gymnasium heeft een erg leuk publiek”
“Onze leerlingen dagen ons als school namelijk altijd erg uit. Ze nemen niet genoegen met een beetje, want dat hebben ze direct in de gaten, en dat accepteren ze niet. Soms is dat wel eens lastig omdat altijd van je verwacht wordt dat je als docent het beste in jezelf naar boven haalt. Maar ik moet ook toegeven dat ik juist hier erg van kan genieten. Feit is dat we als gymnasium een ontzettend leuk publiek hebben de in klas.”

“Ik ga het WLG heel erg missen”
Na vijftien jaar rector geweest te zijn vindt Schaafsma het tijd om te vertrekken. “In onderwijsland ben je vaak directeur of rector voor zes jaar. Ik heb het hier altijd ontzettend naar mijn zin gehad. Maar nu wordt het gewoon tijd om wat anders te gaan doen, en het stokje over te dragen. Maar eerlijk is eerlijk, deze laatste dagen zijn niet makkelijk. Afscheid nemen van iets wat je dierbaar is, is altijd moeilijk, en ik ga dit enorm missen.”

De komende weken wordt er op verschillende momenten aandacht besteed aan het afscheid van Agnes Schaafsma. Vrijdagmiddag vond er bijvoorbeeld een afscheidsreceptie plaats, en volgende week nemen de leerlingen van de school door middel van een concert afscheid van hun rector.