“Heel tof om Mercurius voor de zon langs te zien schuiven”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Twee telescopen staan maandagmiddag omhoog gericht op het schoolplein van het Praedinius Gymnasium. “Als het goed is dan moeten we rond 13.15 uur iets bijzonders gaan zien.”

Om de telescopen hebben zich tientallen leerlingen verzameld. “Het zou nu toch bijna moeten gebeuren”, zegt een docent terwijl ze op haar horloge kijkt. Niet veel later verschijnt er een klein stipje voor de zon. “Kijk, Mercurius! Daar is ie!” Roepen verschillende leerlingen enthousiast. Het beeld van één van de telescopen wordt geprojecteerd op een wit vel papier waarop de planeet duidelijk te zien is. “Dit vind ik heel bijzonder.”

Voor zesdejaars leerling Koen is het moment helemaal speciaal. “Ik wil volgend jaar Sterrenkunde gaan studeren, dus dan is het moment waarop Mercurius voor de zon langs schuift heel bijzonder om mee te maken, ook omdat het de komende jaren niet weer gaat gebeuren”, zegt hij terwijl hij net zijn telefoon neerlegt. “Ja, ik belde met een klasgenoot die volgend jaar ook Sterrenkunde gaat doen, en ik heb haar gezegd dat ze toch echt even naar school moet komen om te kijken.”

Verslaggever Sebastiaan Scheffer was vanmiddag op het Praedinius Gymnasium: