De Tamarisk herdenkt Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Leerlingen van basisschool De Tamarisk herdenken maandagavond de Groningse Joodse slachtoffers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurt bij het Joods Monument aan de Verlengde Hereweg.

“Het is voor de 29ste keer dat we dit organiseren”, vertelt directeur Henk Huisinga van De Tamarisk. “Wij vinden het belangrijk om hier bij stil te staan omdat het begrip vrijheid ook anno 2016 nog altijd onderwerp van discussie is.” Leerlingen van de school gaan maandagavonden kransen leggen bij het monument, en ook zullen er gedichten worden voorgedragen.

Bijzonder dit jaar is dat er een documentaire is gemaakt. “We willen graag de verhalen tastbaar maken, zodat onze leerlingen het beter begrijpen. Daarom hebben we een hele tijd geleden het idee opgevat om een educatieve documentaire te maken over het leven van Greta Matteman. Greta werd tijdens de oorlog in 1942 in Amsterdam geboren. Omdat ze Joods was moest ze onderduiken. Haar onderduikadres vond ze in Groningen waar ze tot de bevrijding zou blijven wonen. Als enige van haar familie zou ze de oorlog overleven.”

De documentaire wordt maandagavond voor de kranslegging aan de leerlingen vertoond.