“Betere uitvoering Wmo is mogelijk”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het stadsbestuur vindt dat de stadjers redelijk goed bediend zijn op het gebied van de Wmo, maar dat het wel beter kan. Het college heeft gekeken naar de uitvoering van de nieuwe gemeentelijke taken voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet.

Vorig jaar zijn bijna 5.500 meldingen geregistreerd die betrekking hadden op de Wmo. Dit kunnen hulpvragen zijn van bestaande of nieuwe cliënten. Bij circa 67% van de meldingen heeft dit geleid tot een maatwerkvoorziening. Als er geen voorziening volgt vanuit een melding, betekent dit dat er een oplossing is gevonden via het eigen netwerk van de betrokkene, via vrijwilligers of voorliggende voorzieningen, of dat de ondersteuning bij nader inzien niet noodzakelijk was.

Na een melding van een inwoner volgt een onderzoek, waarvoor de gemeente in elk geval een zogenoemd keukentafelgesprek met betrokkene voert. Voor het onderzoek geldt een wettelijke termijn van zes weken. Het percentage afgehandelde onderzoeken binnen deze termijn bedroeg vorig jaar 67%.