RUG bouwt dataserver voor ruimtemissie Euclid

nieuws
fotograaf Bob Star, Flickr.com

De Rijksuniversiteit Groningen gaat een datacentra ontwikkelen die de gegevens gaan verwerken van de volgende Europese ruimtemissie Euclid. Onderzoeksfinancier NWO stelt daar 2 miljoen euro voor beschikbaar.

Dat zegt de Universiteitskrant. De ruimtesonde Euclid van de European Space Agency gaat in 2020 de lucht in, met als doel om superscherpe foto’s te maken. Met die foto’s kan onder andere gezocht worden naar donkere materie.

Donkere materie

Donkere materie is een van de bouwstenen waaruit het Universum is opgebouwd. Deze materie is niet zichtbaar met optische middelen, zoals verrekijkers en telescopen. Het is dus niet te detecteren via de elektromagnetische straling die ons op aarde bereikt. In het onderzoek maken de onderzoekers gebruik van ‘zwaartekrachtlenzen’. Daarmee kunnen ze het licht vervormen doormiddel van de zwaartekracht.

Data
Het verwerken van de gegevens vereist zowel nieuwe hardware als nieuwe software. De RUG gaat een Dutch Science Data Centre ontwikkelen, waarin straks alle data van het onderzoek verzameld wordt. Naast de 2 miljoen euro van het NWO was eerder al 6 miljoen uit andere bronnen toegezegd.