Filmfestival voor Kinderen maakt indruk: “Er werd zelfs een traantje gelaten”

De organisatie van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen kijkt tevreden terug op de vierde editie van het festival. In totaal bezochten dinsdag zo’n negenhonderd kinderen het evenement. “Het was super.”

Het Filmfestival werd gehouden in de zalen van het Groninger Forum aan het Hereplein. “Wat wij willen bereiken is dat er aandacht is voor de kinderrechten”, zegt Louisa da Costa van de organisatie. “Als je kijkt naar de wereldproblemen, bijvoorbeeld de vluchtelingenstroom uit Syrië, dan moeten we helaas concluderen dat het nog altijd slecht gesteld is met deze rechten, en dat deze aandacht ontzettend nodig is.”

De negenhonderd kinderen konden kiezen uit één van de drie films die op het doek geprojecteerd werden. “In alle films staan kinderen en hun rechten centraal”, zegt Da Costa. Eén van de films is ‘Oorlogsgeheimen‘. Een film die zich afspeelt in Zuid-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ik vond het erg indrukwekkend”, zegt leerling Milou. “Het gaat over verzet, onderduiken maar ook dat er soms maar weinig verschil is tussen goed en fout.” Milou vertelt dat de film veel los maakte. “In de zaal werd er zelfs een traantje gelaten, en kropen klasgenoten dicht tegen elkaar aan.”

De organisatie heeft inmiddels laten weten dat er ook volgend jaar een editie van het Filmfestival zal komen.