Zernike met lege handen, PG wint prijs op NK Debatteren

Het is de teams van het Zernike College en het Praedinius Gymnasium zaterdag niet gelukt om de eerste prijs te bemachtigen op het NK Debatteren in Utrecht.

De achttiende editie van het Nederlands Kampioenschap werd gehouden op de Universiteit van Utrecht. In totaal kwamen dertig teams in actie. Van deze teams presteerden het Utrechts Stedelijk Gymnasium, het USG, en het Coornhert Gymnasium uit Gouda het beste. Zij kwamen tegenover elkaar te staan in de finale.

In de finale werd er gedebatteerd over de stelling of Nederland moet deelnemen aan de bombardementen tegen IS in Syrië. Na een spannende strijd besloot de jury dat het USG als beste uit de bus kwam. En dat is niet voor het eerst, want ook de voorgaande twee edities werden door het Utrechtse Gymnasium gewonnen. Behalve de teamprijs ging ook de prijs voor beste spreker op het toernooi naar een leerling van het USG.

Prijs voor beste nieuwkomer
De leerlingen van het Praedinius wonnen wel de prijs voor beste nieuwkomer. Deze prijs kun je als school winnen als je voor het eerst deelneemt aan de finale, of als je voor het eerst sinds tien jaar weer deelneemt. Het Praedinius heeft het van alle teams het beste gepresteerd in deze categorie.

Onbekende eindpositie
Op welke plaats het Zernike en Praedinius geëindigd zijn is onbekend. “Dat weten we niet”, zegt Joachim Bekkering van het team van het Zernike. “Alleen de twee beste scholen worden genoemd omdat die een grande finale moeten spelen. De volledige uitslag zal naar verwachting komende week bekend worden gemaakt.”