‘Uitgang station aan verkeerde kant’

nieuws

De belangrijkste in- en uitgang van het Hoofdstation komt straks aan de zuidkant te liggen en dat is aan de verkeerde kant van het stationsgebouw. Dat zeggen de Vrienden van de Stad Groningen. 

De voetgangerstunnel onder de sporen krijgt aan de zuidzijde een riant vormgegeven entree, terwijl hij aan de noordzijde eindigt in trappen. Aan de zuidzijde komen alle bussen. Dat betekent dat de zuidzijde qua uitstraling en functies zich afkeert van de binnenstad. Vervolgens loopt de zuidelijke stationsuitgang dood op de woningen aan de Parkweg. Kortom, de stationsentree aan de zuidzijde wordt glamoureus weergegeven; die hoge kwaliteit verderop ook waarmaken lijkt een moeilijke zaak.

De Vrienden hebben daarnaast zorg over het Stationsplein. De gemeente wil de route over het stadsbalkon verbeteren door de hoogteverschillen met de omgeving op te lossen. ‘Een lapmiddel’, vinden de Vrienden. Sloop van het stadsbalkon en het aanleggen van een nieuwe en grotere fietsenkelder is de enige goede oplossing.