Heftige voorlopige conclusies poolexpeditie

De grootste poolexpeditie ooit van afgelopen augustus was volgens deelnemers een groot succes. De voorlopige conclusies in enkele onderzoeken laten een beeld zien dat er in een rap tempo veel veranderd op het eiland Edgeoya bij Spitsbergen.

Expeditieleider Maarten Loonen: “We hebben de resultaten van ons vegetatieonderzoek vergeleken met eerdere onderzoeken, gedaan in 1977. Het blijkt dat er heel veel vegetatie is verdwenen. Dit komt omdat de toplaag niet zo diep bevroren is als bijna veertig jaar geleden waardoor de grond wegglijdt”.

“Er zijn ook duidelijk minder rendieren. Wij denken dat de oorzaak gezocht moet worden in de opwarming van de aarde. Door de hogere temperaturen valt er ’s winters regen in plaats van sneeuw. Daardoor ontstaat een ijslaag in plaats van een sneeuwlaag en kunnen rendieren niet meer bij hun voedsel”, aldus Maarten Loonen.

Bij de grootste poolexpeditie ooit waren enkele bekende Nederlanders betrokken waaronder Stientje van Veldhoven, Ramsey Nasr en weerman Peter Kuipers Munneke.