SP: gemeente moet onterechte boetes terugbetalen

nieuws

De gemeente moet te hoge en ten onrechte opgelegde en geïnde boetes voor fraude terugbetalen, zeker als mensen de regels niet met opzet hebben overtreden. Dat stelt de SP-fractie in de gemeenteraad.

De Centrale Raad van Beroep heeft eind vorig jaar gezegd dat boetes die zijn opgelegd onder de Fraudewet soms te zwaar zijn. Dat geldt zeker voor mensen die niets te verwijten valt. De gemeente Groningen heeft daarop besloten tijdelijk te stoppen met het opleggen van boetes, daarmee vooruitlopend op een landelijke wetswijziging.

Minister Asscher heeft laten weten dat de Fraudewet wordt aangepast, maar dat het kabinet de boetes niet zal terugbetalen, omdat dit te kostbaar is. De SP wil weten hoe vaak in Groningen boetes onterecht zijn opgelegd, en of het Stadsbestuur bereid is dat geld aan de betrokkenen terug te betalen.