Noorderzon doet toch aangifte

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Noorderzon heeft toch besloten om toch aangifte te doen van bedreiging van een medewerker op vrijdag 21 augustus op het festivalterrein. De Noorderzonorganisatie doet vandaag (woensdag) aangifte.

Noorderzon had eerder al een incidentenrapport laten opstellen. Burgemeester Peter den Oudsten vond dat de organisatie van het Noorderzon Festival aangifte moest doen tegen de twee mannen die personeel hadden bedreigd vanwege het werk van kunstenaar Harma Heikens. Hij besprak dit ook met medewerkers van Noorderzon. De organisatie van Noorderzon liet maandag weten geen aangifte te doen tegen de twee mannen die afgelopen vrijdag een kunstwerk dreigden te vernielen en een medewerker bedreigden.Het incident vond plaats in de buurt van de centrale kiosk. “Twee mannen hadden ernstige problemen met een aanstootgevend kunstwerk,” zo liet de organisatie in een schriftelijke reactie weten. “Ze dreigden het werk te vernielen. Een toegesnelde festivalmedewerker kon dat voorkomen, maar werd daarna bedreigd.” Uit voorzorg werd daarop besloten om tot nader order de container waar het kunstwerk in staat, te sluiten.

Galerie SIGN vindt dat Noorderzon onverbiddelijk achter de kunst en de kunstenaar moet gaan staan. Nu het festival dat niet doet heeft de galerie haar gehele expositie dinsdag van het festivalterrein gehaald. SIGN vindt dat de organisatie bezweken is onder de druk van twee individuen.