Kinderen leren roeien bij De Hunze: “Ik wil geen nat pak!”

Kinderen in een week tijd leren roeien. Dat is wat er deze weken bij roeivereniging De Hunze gebeurt. “Het is belangrijk om juist hele jonge mensen te interesseren voor deze mooie sport.”

Terwijl de zon over de Zuiderhaven schijnt is het Jan-Marc die voorzichtig zijn boot afmeert. “Het gaat super zo”, roept instructrice Isabel. “Probeer nu eens te strijken“, waarop Jan-Marc het gevraagde in de praktijk probeert te brengen. “Dit is ontzettend mooi om te zien”, zegt Feico Camphuis van De Hunze. “Kinderen die rond de tien jaar zijn, die les krijgen van iets oudere tieners die al helemaal vertrouwd zijn met het roeien, waarmee we hopen dat ze dit leuk vinden en lid worden van onze vereniging.”

“Mijn broer roeit ook”, zegt Yasha. “Hij komt altijd thuis met mooie verhalen, en dat maakte mij nieuwsgierig waarop ik mij heb opgegeven voor deze introductieweek.” Dezelfde nieuwsgierigheid heeft Jan-Marc ook bevangen. “Ik zit al op hockey, maar dit lijkt me ook erg interessant om te doen.” Begeleidster Isabelle kan maar één advies geven en dat is om lid te worden van De Hunze. “Je ziet het nu met eigen ogen, de sfeer, de gezelligheid, samen een sport bedrijven, dat is gewoon ontzettend leuk om te doen.”

Terwijl een aantal deelnemers ogenschijnlijk met het grootste gemak op top-snelheid door de Groningse wateren manoeuvreren is het Camphuis die wijst op de gevaren. “De eerste dagen blijven we in de buurt van ons botenhuis. Daarbij laten we de kinderen spelletjes doen waarbij ze bijvoorbeeld hun evenwicht moeten proberen te bewaren. Dat ze in het water vallen heeft daarbij onze voorkeur omdat we dan uit kunnen leggen hoe je jezelf in veiligheid brengt, en hoe je weer gemakkelijk in de boot terecht komt.”

De Hunze hoopt met de kennismakingsweken zoveel mogelijk nieuwe leden aan zich te binden. Ook volgende week vindt er een introductieweek plaats. Meer informatie is te vinden op de website van de roeivereniging.