Lichtplan Westerhaven van studenten Alfa College

Een vuurtoren, een kompas, maar vooral een flinke impuls geven aan de Westerhaven. Dat is wat zes studenten van de opleiding Human Technology van het Alfa College proberen te bereiken met een innovatief lichtontwerp, waarmee ze gelijk in de finale staan van de landelijke wedstrijd Light Challenge.

“Aan het begin van dit schooljaar zijn we begonnen met deze opdracht”, vertelt Martijn Schokker. “De gemeente Groningen wees ons de Westerhaven toe, om daar een nieuw lichtontwerp voor te bedenken. Het ontwerp zou gelijk onze inzending zijn voor het landelijke Light Challenge. Een grote wedstrijd waar met name hogescholen en universiteiten aan deel nemen.”

Casper Tiggelaar is ook één van de deelnemers en hij beschrijft dat het best wel een lastige opdracht is. “Wat ga je maken, wat past goed in het gebied, en hoe kan het duurzaam zijn? Uiteindelijk zijn we gaan enquêteren in de Westerhaven en daar kwam heel duidelijk naar voren dat mensen het gevoel van vroeger weer terug willen hebben, toen hier nog water was.”

Volgende week vindt de finale plaats, waarbij de zes studenten hun plan en ontwerp moeten presenteren. “Wij zijn de enige MBO’ers die deelnemen, en moeten het opnemen tegen HBO’ers en studenten van de universiteit. Onze kracht is echter dat we op alle gebieden kennis in onze groep hebben, en dat heeft geresulteerd in een erg mooi ontwerp. Door middel van het uitlichten van de gevels, accentverlichting bij palen, en dukdalven (een in het vaarwater staande zware paal of constructie waar vaartuigen aan vastgelegd kunnen worden, red.) die we in het straatbeeld plaatsen, is een erg mooi plan ontstaan waar we erg trots op zijn.”

Als de Stadse studenten volgende week de eerste prijs in ontvangst gaan nemen, dan overweegt de gemeente Groningen om het ontwerp ook daadwerkelijk uit te voeren.

Meer informatie over het project is te vinden op de Facebook-pagina van de studenten.

Deel dit artikel: